Niclas Hagen samordnar nätverk för medicinsk humaniora

Nyhet: 2015-02-26

Niclas Hagen har tillträtt uppdraget som samordnare för ett nytt nätverk för medicinsk humaniora. På tre år ska han bygga upp och etablera medicinsk humaniora som en synlig och vital inriktning inom Humanistiska fakulteten.

Medicinsk humaniora är ett mångdisciplinärt forskningsområde där man studerar medicin och hälsa ur olika perspektiv.

– Just detta mångvetenskapliga samarbete gör att forskningsresultaten kan korsbefrukta varandra, säger Niclas Hagen.

Rollen för det nya nätverket blir till en början att ur ett humanistiskt perspektiv synliggöra den forskning som redan pågår inom medicin och hälsa samt att knyta an till befintliga nationella och internationella nätverk. Det gäller också att hitta nya kanaler för samarbete med forskare inom humaniora, samhällsvetenskap, medicin, hälsovetenskap, utbildningsvetenskap och konstvetenskap.

Stora och svåra frågor

– Humanistiska perspektiv är viktiga i relation till de möjligheter men också de utmaningar som ny medicinsk kunskap och teknologi medför. När vi ska förstå och hantera svåra spörsmål i samhället har humaniora stor betydelse, säger Niclas Hagen.
Det gäller till exempel när vi ställs inför existentiella och etiska frågor i samband med stamcellsbehandlingar, genetiska tester, fosterdiagnostik och medicinsk turism.

– Utvecklingen inom hjärnforskningen ger inte bara nya behandlingsmöjligheter utan kan också generera vidare uppfattningar om vad det innebär att vara människa.

Etnologi och medicin

Niclas Hagen har forskarutbildning inom humaniora som etnolog. Skärningspunkterna mellan medicin och humaniora har varit en röd tråd genom hans studier och forskning, bland annat i hans avhandling om hur den moderna genetikens forskningsframsteg kommer till uttryck i vardagen hos individer som är drabbade av en den obotliga genetiska sjukdomen Huntingtons sjukdom.

Efter disputationen i oktober 2013 har Niclas Hagen varit verksam i Lund och Göteborg, framförallt inom två projekt som på olika sätt undersöker hur patienter och allmänhet kan involveras i och påverka forskning.
I det ena projektet, som pågår fram till 2018 och bedrivs vid Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori vid Göteborgs universitet, undersöks hur nya digitala teknologier revolutionerar möjligheterna för allmänheten att på olika sätt delta och bidra till vetenskaplig forskning.

I det andra projektet vid Lunds universitet som är ett samarbete mellan Institutionen för kulturvetenskaper och Institutionen för experimentell medicinsk vetenskap, tas en ny modell fram för att erhålla informerat samtycke från patienter som deltar i medicinska kliniska studier.

Uppdraget som samordnare för nätverket för medicinsk humaniora är på deltid och Niclas Hagen har sitt kontor hos centrumbildningen Kultur och hälsa.

Kontakt: niclas.hagen@gu.se eller mobil 0707-435016

AV: Monica Havström

Artikeln publicerades först på: hum.gu.se