Religion, migration och drogmissbruk kopplas till mental hälsa

Nyhet: 2017-02-20

Hur hänger religion, migration, drogmissbruk och mental hälsa ihop? En ledtråd på vägen kan vara hjärnans belöningssystem, menar Fred Nyberg professor i farmakologi och ledare för Religion och hälsa vid Uppsala universitet.

Han har i 30 år forskat på hjärnan och framförallt hur droger påverkar den. De senaste tio åren har han även forskat kring migration och religion. Frågan han ställer sig är: Vad är hjärnan och hur kan den kopplas till religion? Kan belöningssystemet vara en nedslagsplats för andliga upplevelser?
– För 20 år sedan trodde vi att hjärnan var statisk, men idag vet vi att den kan förändras av mediciner, droger och psykologiska upplevelser. Hjärnan är plastisk, säger Fred Nyberg.

I belöningssystemet får vi effekter av euforiska upplevelser som fysisk aktivitet, mat, sex, framgångar och häftiga upplevelser men också droger och destruktivt beteende.
– Finns Gud med i detta? Kemin i hjärnan kan avgöra om en person mer öppen för andliga frågor, säger Fred Nyberg.

Även stressfaktorer påverkar hjärnan. Många ensamkommande flyktingbarn upplever smärta, sorg, ångest, mardrömmar och hopplöshet. Detta ökar risken för att hamna i drogberoende och därmed att begå brott. Fred Nyberg menar att samhället behöver ett undantag för dessa barn och inte utvisa dem till sina hemländer.
– Det kostar massor för svenska staten med polisinsatser och rättegångar. Jag tror vi skulle tjäna på att göra ett break här, att istället möta dem enligt barnkonventionen och ge dem en läkarundersökning, skolgång och ett perspektiv med långsiktiga mål.

Fakta Fred Nyberg
Fred Nyberg är professor i biologisk beroendeforskning vid Uppsala universitet och forskar inom neurofarmakologi med särskild tonvikt på kronisk smärta och drogberoende.