Sami Timimi om autism, ADHD och normalitet

Nyhet: 2017-02-15

Diagnoserna autism och ADHD ökar bland barn. Men forskaren och psykiatern Sami Timimi är tveksam till dessa diagnoser.
– Inte med den kunskap vi har just nu, sa han under ett seminarium på måndagen med titeln Neuropsykiatriska diagnoser - ett resultat av ideologiska, politiska och sociala faktorer snarare än av vetenskapliga upptäckter?

Bland annat svårighet att koncentrera sig och tendens att göra slarvfel sägs vara symptom på ADHD. Men Sami Timimi ifrågasätter hur detta ska mätas.
– Vad är tillräckligt mycket koncentration? Vad är ett slarvfel? undrar Sami Timimi.

Omöjligt att ta prover

Vid fysiska sjukdomar tas olika prover för att hitta orsaken till symptomen. Enligt Sami Timimi fungerar inte detta på psykiatriska sjukdomar eftersom det är svårt att knyta psykiatriska symptom till specifika biologiska processer som orsakar symptomen – vilket medför att det inte finns några prover att ta.
– Om någon kommer till mig och säger ”mitt barn har svårt att fokusera och är hyperaktiv”, då kan jag säga att det orsakas av ADHD, men det blir bara ett cirkelargument som du inte kan ta dig ur. Som att säga att ”huvudvärken orsakas av smärta i huvudet”.

Individuella variationer

Sami Timimi menar att det är vanskligt att avgöra när en person har svårt med koncentration eller sociala koder och när det istället kan handla om kulturella skillnader eller att personen helt enkelt inte är intresserad. Individuell variation är en faktor som ofta glöms bort.

– Vi är väldigt fixerade vid att barn ska kunna vissa saker vid en viss ålder. Men skillnaderna kanske bara handlar om variationer i barnens utveckling. Vi har sett att barn som är födda sent på året löper en större risk att få en av dessa diagnoser jämfört med barnen som föddes tidigt på året, säger han.

Timimi lyfte också frågan vad världen vore utan alla människor med specialintressen som med dagens standarder skulle kunna klassas som autistiska.
– Om vi inte hade den här tendensen att bli fixerade vid saker hade vi missat många upptäckter och uppfinningar, säger Sami Timimi.

Så vad är normalt? Vad är barndom, var börjar och slutar den? Vad är normal utveckling, känslomässigt, psykiskt, socialt och så vidare? Vad är normal aktivitet och uppmärksamhet? Och framförallt – vem sätter standarden?
– Begreppet normal har blivit smalare. Idag är det allt svårare att vara en normal unge, en normal förälder eller normal lärare, säger Sami Timimi.

Fakta Sami Timimi
Sami Timimi, psykiater och professor, är kliniker och forskare och verkar inom så kallad kritisk psykiatri. Han har publicerat ett stort antal vetenskapliga artiklar där han ifrågasätter gängse diagnostiska system och har även anlitats av brittiska parlamentet då man där diskuterat frågor om psykiatri.