Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

"Du behandlar inte människor som om du kunde byta ut dem"

Nyhet: 2017-05-08

Vad är värdighet? Vilka skyldigheter ger det en människa? Och vilken roll spelar det i hur vårdgivare arbetar med patienter?
Detta var några av frågorna som diskuterades på fredagens seminarium inom nätverket för medicinsk humaniora.

– Varje individ har värdighet som människa. Vi har självkännedom och vi har förmågan att behärska oss och knyta an till andra människor, inledde Kenneth Richman, professor i filosofi och hälsoetik vid Massachusetts College of Pharmacy and Health Sciences i Boston. Han är för närvarande gästprofessor vid Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori och intresserar sig för vilken roll värdighet ska spela i interaktionen mellan vårdpersonal och patienter.

Richman menar att en människa är värdefull i sig själv. Det fungerar inte som pengar – som i sig inte har något värde utan blir värdefulla för att man kan köpa något för dem.
– Du kan inte ge bort värdighet. När du väl har den, kan du inte förlora den, säger Kenneth Richman.
– Vi behandlar till och med döda människor med värdighet.

Allt har antingen ett pris eller värdighet, menar Richman. Allt som har ett pris kan ersättas med något annat, likvärdigt. Det kan inte människor.
– Detta är universellt, och du behandlar inte människor som om du kunde byta ut dem.

Det kan tyckas självklart, men är inte alltid lätt att ta till sig till fullo. Som exempel tog Richman bombningarna under Boston Marathon 2013. Då fördes gärningsmannen till samma sjukhus som sina offer. Sköterskorna var tvungna att behandla honom som vilken patient som helst oavsett vad de tycke om honom.
– Hur kan han ha samma värdighet som människorna han skadade? frågade Richman retoriskt.
Detta – liksom var gränsen går för när ett embryo blir en människa och således får värdighet – reser nya frågor att diskutera.

AV:
031-7864565

Sidansvarig: Katarina Wignell|Sidan uppdaterades: 2017-03-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://medicinskhumaniora.hum.gu.se/aktuellt/n//-du-behandlar-inte-manniskor-som-om-du-kunde-byta-ut-dem-.cid1462600
Utskriftsdatum: 2018-02-23