Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Den numeriska kroppen: Att förstå det kvantifierade livet

Forskningsinitieringen ”Den numeriska kroppen: Att förstå det kvantifierade livet” utgör en plattform för forskning, seminarieverksamhet och samarbete med fokus på hur mobila digitala teknologier, framförallt olika mobila applikation (appar), förändrar hur vi ser och agerar på våra kroppar. Inom ramen för denna forskningsinitiering så kommer också en seminarieserie att hållas i vilken olika aspekter av ”den numeriska kroppen” kommer att behandlas.

De flesta människor som äger en mobiltelefon har upptäckt att den redan vid inköpet innehåller olika appar för att mäta och lagra data om sin ägares kropp och hälsa. Vad de flesta inte tänker på är att sättet som mobiltelefonen mäter på också säger något om vår tids syn på kropp och hälsa. I sina enklaste former kanske detta handlar om hur många steg man tar under sin dag och hur mycket energi man förbränner. Mera avancerade appar, ofta tillsammans med olika sensorer som fästs på olika delar av kroppen, mäter bl.a. blodsocker, hjärtfrekvens, ägglossning, hjärnaktivitet och sömnkvalitet. Tidigare var sådana avancerade mätningar något som bara fanns att få på sjukhus eller i laboratorier. Med den allt snabbare utvecklingen av olika mobila teknologier har mätningarna nu blivit tillgängliga för många människor. Detta betyder att vi kan skapa stora mängder data om oss själva – vi kan kvantifiera och räkna på olika aspekter av våra kroppar. Ofta innehåller sådana här mobila teknologier också funktioner som uppmanar den som kvantifierar sin hälsa att förbättra sig, kanske till och med optimera sig i syfte att bli så hälsosam som möjligt och kunna prestera maximalt.

Sådana här funktioner förstärks också av att användare ombeds att lagra sina mätvärden på olika plattformar på internet. Där jämför och diskuterar man sina värden och prestationer med andra användare. Den här utvecklingen har medfört att forskare idag undrar över om att det som tidigare handlade om hälsa nu i allt större utsträckning kommit att likställas med prestation och självförbättring. Vad händer i samband med att vi att i allt större utsträckning se och förstå våra kroppar genom siffror? Vad händer när livet blir mätbart, kan räknas på och blir jämförbart från en dag till en annan i tydliga siffror och också jämförbart med andra människors ambitioner till hälsa och förbättringar? Förändrar det hur vi ser på våra kroppar? Vad som är hälsa?

I fokus för denna forskningsinitiering står den globala och inflytelserika rörelsen Quantified Self (QS). Den organiserar människor runt om i världen som är intresserade av att utveckla nya teknologier för att mäta och kvantifiera kroppen. I dagsläget är QS en av de viktigaste gemenskaperna när det gäller inflytande, innovation och spridning av nya mobila digitala teknologier. Rörelsen etablerades 2007 i närheten av Silicon Valley i Kalifornien som brukar ses som centrum för framgångsrik innovation av olika digitala teknologier. Sedan dess har QS-rörelsen spritts över hela världen, också till Sverige. I dag har den över 30 000 medlemmar. Genom att följa QS-rörelsen och dess inflytande hoppas vi kunna svara på hur digitala teknologier förändrar hur vi förstår och förhåller oss till våra kroppar och hur sådana uppfattningar är del av normer och värderingar i samhället i stort.

Deltagare: Niclas Hagen, Dick Kasperowski, Christopher Kullenberg och Wilhelm Kardemark.
 

 

Sidansvarig: Katarina Wignell|Sidan uppdaterades: 2017-02-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?