Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nätverket för medicinsk humaniora

Rollen för detta nätverk är att ta mångvetenskapliga initiativ samt att synliggöra den redan pågående forskningen om medicin och hälsa ur ett humanistiskt perspektiv. Dessutom syftar nätverket till att synliggöra och stärka relevansen för humaniora för och i relation till hälsovetenskap, samhällsvetenskap, utbildningsvetenskap och konstnärlig forskning.

Medicinsk humaniora utgör ett viktigt exempel på att humaniora och humanistiska perspektiv har en viktig roll att fylla i relation till de möjligheter och utmaningar som ny medicinsk kunskap och teknologi medför, vilket i en vidare mening också pekar på humanioras betydelse och relevans för att förstå och hantera samtidiga utmaningar för samhället.

Termen medicinsk humaniora är tämligen ny i Sverige även om humaniora sedan länge studerats och samverkat med medicinsk vetenskap. Under 2014 beslutade humanistiska fakultetsstyrelsen att ge stöd för att under tre år bygga upp ett nätverk för medicinsk humaniora.

 

Vi som ingår i nätverket är:

Niclas Hagen, stf kontaktperson från 1 juni 2017
Forskare på Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori

Jag har forskarutbildning inom humaniora som etnolog. I min avhandling undersökte jag hur den moderna genetikens forskningsframsteg kommer till uttryck i vardagen hos individer som är drabbade av en den obotliga genetiska sjukdomen Huntingtons sjukdom. Sedan 2014 så har jag varit verksam på Göteborgs universitet, framförallt inom ett projekt som på olika sätt undersöker hur allmänhet kan involveras i och påverka forskning genom digitala plattformar. I detta projekt, som pågår fram till 2018 och bedrivs vid Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori vid Göteborgs universitet, undersöks hur nya digitala teknologier revolutionerar möjligheterna för allmänheten att på olika sätt delta och bidra till vetenskaplig forskning. Utöver forskning så fungerar jag även som forskningskoordinator inom Centrum för Digital humaniora. Jag har mitt kontor på Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori.
Kontakt: niclas.hagen@gu.se 
Tel: 031-786 5074, 0707-435016
 

Elisabeth Punzi
Universitetsadjunkt på Psykologiska institutionen, Akademisk grad: Doktor

Jag är leg. psykolog, specialist i klinisk missbrukspsykologi samt specialist i neuropsykologi. Kliniskt har jag arbetat inom missbruksvård, psykiatri och rehabilitering, oftast i samverkan med socialtjänst. Jag har både arbetat med utredningar och behandling.
Jag är också fil. dr. i psykologi. Min avhandling behandlade subjektiva erfarenheter av missbruk av substanser, mat, sex, spel, träning, internet och shopping. Jag intresserar mig för hur relationen mellan klinisk psykologi och forskning och hur forskning kan baseras i kliniska frågor av relevans för klienter och kliniskt verksamma personer, och dels hur klientens berättelse och upplevelse kan utgöra fokus i klinisk verksamhet.
Religionspsykologi är ett annat intresseområde och jag skriver om judisk identitet och församlingsliv sam kopplingen mellan judendom och psykoanalys.
Jag har erhållit medel från Riksbankens jubileumsfond för att etablera ett internationellt nätverk av forskare inom psykologi och humaniora med intresse för personliga berättelser och kulturella uttryck (litteratur, konst och musik) och hur kulturella uttryck kan utgöra en resurs i klinisk verksamhet. Jag är anställd vid Psykologiska institutionen, GU, där jag bland annat undervisar i personlighetspsykologi, psykoanalys, humanistisk psykologi, kognition, utredning och kvalitativ forskningsmetod.
Kontakt: elisabeth.punzi@psy.gu.se


Wilhelm Kardemark
Universitetslektor på Institutionen för litteratur, idéhistoria & religion
wilhelm.kardemark@lir.gu.se


Dick Kasperowski
Universitetslektor på Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori
dick.kasperowski@theorysc.gu.se


Christopher Kullenberg
Forskare på Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori
christopher.kullenberg@theorysc.gu.se


Cecilia Petersson
Universitetslektor på Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori. Akademisk grad: Doktor,
cecilia.pettersson@lir.gu.se
Mer information
 
Cecilia Lindhé
FD i litteraturvetenskap på Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion


Fredrik Spak

Docent på Institutionen för medicin, avdelningen för Socialmedicin, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, samt Primärvården, FoUU, Göteborg

Fredrik Spak är lektor på enheten för socialmedicin. Han är psykiater och har en lång erfarenhet av forskning och arbete inom hälso- och sjukvården kring missbruksfrågor. Vid sidan av sin forskning undervisar Fredrik på läkarprogrammet och på det folkhälsovetenskapliga programmet vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. Fredrik var med och startade det första WAG-projektet som påbörjades i mitten på 1980-talet och har omfattande kunskaper kring kvinnors hälsa och alkoholproblem.
Kontakt: fredrik.spak@socmed.gu.se Tel: 031-786 6869


Ola Sigurdson
Professor på Institutionen för litteratur, idéhistoria & religion
Föreståndare för Centrum för kultur och hälsa
ola.sigurdson@lir.gu.se
Mer information 

Sidansvarig: Katarina Wignell|Sidan uppdaterades: 2018-01-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://medicinskhumaniora.hum.gu.se/om/
Utskriftsdatum: 2018-02-22